Half Centaur gebruikt muziek om maatschappelijke en persoonlijke onderwerpen als emancipatie en zelfreflectie te confronteren middels gedetailleerde atmosferen in een gestructureerd-format. Geïnspireerd door de thematische transparantie van The 1975, de intensiteit van Nothing But Thieves en de sfeervolle leegte van James Blake zijn de vier mannen uit Zeist een EP aan het opnemen. De luisteraar wordt hierin meegenomen in een reis door het hoofd van frontman Daan, die een reflecterende blik werpt op zijn eigen leven en de wereld om hem heen. Half Centaur is als een net-ontkiemde zonnebloem die zijn weg naar boven heeft ingezet. Bloei is gaande, maak het mee. 

Muziek bleek al snel het ideale medium te zijn waarmee de band zichzelf kan uiten. De instrumenten bieden een uitvlucht van het hedendaagse, maar zijn ook hulpmiddelen om persoonlijke kwellingen en frustraties te verwerken. Ook zorgt de muziek voor gemeenschap tussen de bandleden en luisteraars: niemand staat er alleen voor.

In eerste instantie maakte Half Centaur muziek in een ‘old-school’ bandopstelling. Gitaar, basgitaar, drums en zang waren de instrumenten waarmee stuwende, zwevende rock geschreven werd. De single ‘Release’ was voor de band een eerste kennismaking met de intersectie tussen deze traditionele opstelling en het gebruik van elektronische geluiden. 

Op de aanstaande EP is de band hier verder ingedoken en is er een onverwachte mix van invloeden te horen. Er wordt geflirt met trap, hiphop, ratelende sub-basses en verknipte/vervormde vocalen. Zware pianogeluiden en Radiohead-achtige arpeggios kondigen een duidelijk andere richting aan. 

Na een gekunstelde samenstelling door Muziekschool Backstage werd de band al snel een hechte eenheid die vriendschap en saamhorigheid vond bij het maken van muziek. Geïnspireerd door het gemeenschappelijke doel, WERELDDOMINATIE, is het viertal nu al vier jaar op weg om hun grootse plannen te verwezenlijken. 😀 

Nu er niet opgetreden kan worden is de band actief op sociale media om zich te uiten. Wekelijks posten ze een video op hun YouTube-kanaal om te laten zien waar ze mee bezig zijn. Zodra de maatregelen omtrent corona optredens weer toestaan, gaat de band op tour door Nederland om de EP te promoten, die parallel met deze tour uitgebracht zal worden.  CONTACT – Jitse Wallenburg, boeker en contactpersoon.

E-mail: officialhalfcentaur@gmail.com

Tel: 06-34786526

Instagram: @halfcentaurofficial